WODEN er inspireret af naturen. Med afsæt i bevidste holdninger om materialevalg og produktion, gør WODEN hvad der er muligt for at kunne passe godt på naturen som vi kender den. For dig betyder det, at syntetiske materialer i vid udstrækning er bandlyst, og i stedet bruges ægte læder, ruskind, miljøvenlige korksåler indvendigt i skoen og ydersåler af minimum 10% genbrugsgummi.

WODENs nordiske ophav, Skandinavien, står vores hjerter meget nær. I den sammenhæng forsøges det, innovativt, at inkorporere nye, nordiske, materialevalg og teknologier i produktionen og samtidig arbejde så bæredygtigt, som overhovedet muligt.

Fiskelæder

Fiskelæderet, som WODEN og WODEN KIDS anvender på alle sneakers, stammer fra Island. Fiskelæder, primært fra lakseskind, var oprindeligt et spildprodukt fra den nordiske fiskeindustri, hvor kun 1% af selve skindet blev anvendt og resten blev destrueret. Med vores skandinaviske rødder og respekten for den verden der omgiver os, satte vi os for at finde ud af, hvordan WODEN kunne anvende dette spildmateriale aktivt igennem vores kollektioner.

På Island, hvor meget af spildmaterialet typisk befinder sig, behandles og garves fiskelæderet på skånsom, og særdeles miljøvenlig vis ved hjælp af Islands naturlige superkræfter, nemlig deres varme kilder. Ved at garve læderet på denne måde, har vi et 0% CO2 udslip på denne proces.

Herudover er fiskelæderet enormt slidstærkt og holdbart. Grundet sin krydsfibre-struktur er fiskelæderet op mod 10 gange stærkere end almindeligt kalvelæder, da kalvefibre til sammenligning kun går i én retning. Fiskelæderet har sine begrænsninger i form af fiskens størrelse, som i gennemsnit er mellem 60-65cm. langt og 8-12cm. på sit bredeste punkt.

Derfor bruger WODEN lakselæder som DNA på alle sneakers og støvler igennem hele kollektionen, da strukturen er særdeles tydelig i form af fiskens skæl. Når fiskeskind anvendes på en hel sko, som ydre materiale, kommer den tredimensionelle struktur især til sin ret. 

FIFTY

Som noget nyt og banebrydende, har WODEN inkorporeret tekstil som består af genbrugte plastikflasker som indersideforstærkning i alle sneakers på tværs af hele kollektionen. Vi kalder det FIFTY. Når vi bruger betegnelsen FIFTY betyder det, at tekstilet der anvendes som indersideforstærkning samt på overdelen af skoen, består af min. 50% genbrugt polyester fra plastiskflasker. 

Flere af skoene igennem hele kollektionen har også dette genbrugstekstil på overdelen af skoen, hvor FIFTY også fremgår af skoens navn. Brugen af genbrugsplast i alle sneakers er endnu et initiativ i vores bæredygtige tilgang til produktion af sneakers, som sikrer et grønnere fodaftryk.

Fra spring/summer 2021 vil FIFTY også blive implementeret som indersideforstærkning i alle WODEN KIDS sneakers.

Kork

Korks bæredygtighed er baseret på biologi, og er anerkendt af bl.a. WWF og Rainforest Alliance, som et bæredygtigt materiale. Barken fra korktræet skrabes forsigtigt af træet, uden at fælde det, for at træet kan producere ny bark. Efter ni år er træet klar til at blive skrabet igen. Denne procedure kan foretages i op mod 200 år, hvilket vil sige, at et korktræ kan skrabes for bark op mod 22 gange i dets levetid.

Mange vinbønder hævder, at bestanden af korktræer er truet, men det er en sandhed af modifikationer. Det er billigere at producere vinflasker med skruelåg, fremfor med en naturlig korkprop. Paradoksalt nok, er det, den minimerede produktion af kork, som gør, at korkskovene over tid kan blive overflødige – hvilket er den mest truende faktor for korkskovene verden over.

Alle indersåler i WODEN og WODEN KIDS sko består af kork. Kork er et naturligt og bæredygtigt materiale, som forsigtigt skrabes af korktræet således, at træet bliver stående og kan danne ny bark. Kork er medvirkende til at sikre et godt klima i skoen og ikke mindst god komfort. Korksålerne er stødabsorberende, hvilket giver en behagelig og fleksibel sko, som passer til den urbane livsstil.

Genbrugsgummi

Som et bæredygtigt initiativ består alle ydersåler på WODEN og WODEN KIDS sneakers af et minimum af 10% genbrugsgummi. Det har taget os mange års udvikling at finde frem til den rette mikstur af almindelig gummi, blandet med naturgummi og min. 10% genbrugt gummi fra overskudsproduktion, som stadig kan leve op til vores strenge krav til kvalitet og slidstyrke, da vores sneakers er omhyggeligt designet til den urbane livsstil.

Vi arbejder hele tiden på at gøre andelen af genbrugsgummi endnu større, men det må aldrig kompromittere kvaliteten af vores sneakers.

Du kan spotte genbrugsgummiet på de farvede prikker i ydersålen.